De beste tipsene for å redusere strømregningen

De beste tipsene for å redusere strømregningen
I en tid med høye strømregninger, er det lurt å tenke på hvilke tiltak man kan gjøre for å minske energiforbruket i boligen. Spar opptil 50 000 kr.

Optimer ditt ventilasjonsanlegg og spar opptil 50 000 i året

I en tid med høye strømregninger, er det lurt å tenke på hvilke tiltak man kan gjøre for å minske energiforbruket i boligen. Det er fullt mulig å spare opptil 50 000 i året på rett bruk av ventilasjonsanlegget. Vi i Luftig kommer med 7 tips til hvordan du kan spare strøm med ditt ventilasjonsanlegg.

“Jeg ønsker å skru av ventilasjonsanlegget for å spare penger, så lufter jeg i stedet.” – Dette må du aldri gjøre.

Ventilasjonsanlegget er lungene i boligen din! Det har til hensikt å føre inn filtrert frisk luft, og fjerne forurenset fuktig-brukt luft. Samtidig, gjenvinnes den varme luften fra huset! Det kaller vi en vinn-vinn-situasjon.


PS! Alle boliger som er bygd etter 2010 har ett ventilasjonsanlegg.

Finn mitt filter

7 tips for å slippe høye strømregninger

1. Ventilasjonsanlegget gjenvinner opptil 85% av varmen i boligen - men det fungerer best sammen med andre energieffektive varmekilder.

Dersom du skal bruke ventilasjonsanlegget til oppvarming, kreves det et nytt godt isolert hus hvor det er lite varmetap. Det vil også være veldig dyr varme da det kreves høy temperatur i varmeelement for å oppnå ønsket effekt. I tillegg stiger varm luft mens kald luft synker.

Om man bruker ventilasjonsanlegget som varmekilde, må man huske at luften fra ventilasjonsanlegget gjerne kommer ut i taket. Det som vil skje her er at man varmer opp rundt tak mens den kalde luften legger seg langs med gulvet.

Det vil derfor være mer effektivt å varme opp bygget med andre energieffektive varmekilder, i tillegg til å bruke ventilasjonsanlegget som lufttilførsel anlegg – slik det er tenkt.

Det beste er å stille anlegget inn på 17 grader, da bruker det mye mindre strøm og du får maksimalt ut av varmegjennvinningen. Du kan spare mangen titusener i året på dette.

2. Vil du unngå å sløse energi, bytt filter hyppig!

Det er anbefalt å skifte filter hver sjette måned. Om det går for lang tid mellom, kan det samle seg mye støv, pollen, eksos, hudrester++. Det fører til ekstra motstand i filteret, slik at viftene må bruke unødvendig ekstra energi på å få ut rett luftmengde.

Om du ønsker å være sparsom når det gjelder energi og strøm, bytt filter.

3. Hvordan kutte strømregningen og bedre luftkvalitet med en rens

Rens ventilasjonsanlegget hvert femte år. Hvorfor?

Jo, støv og andre partikler kan hope seg opp i  kanalene. Dette gjør at det skapes mer motstand for luften. Høy motstand i ventilasjonsanlegget forbruker mer energi. Sørg derfor å foreta en rens hvert 3-5 år, så har du alltid bedre luft inne en ute.

Dette gjøres ved å bestille en profesjonell rens fra Luftig. Våre kunder opplever store forbedringer i både strømregninger og luftkvalitet etter en slik rens.

Les mer om ventilasjonsrens her.

4. Spar strøm ved å gjenvinne varmen!

Et ventilasjonsanlegg er ikke dimensjonert for å varme opp luften i boligen, men til å gjenvinne varmen som er i boligen.

Ventilasjonsanlegget gjenvinner opptil 85% av varmen i huset. Du sparer derfor mer på å ha anlegget på enn av! Ved tradisjonell lufting mister du all varmen.

5. Spar opptil 50 000,- i året ved å skru ned temperaturen på anlegget

Et varmeelement i ett ventilasjonsanlegg har gjerne en effekt på 1000-1500 watt. Dersom man har ventilasjonsanlegget på 22 grader, betyr det at varmeelementet vil prøve å oppnå denne varmen hele tiden – noe det sjeldent greier og dermed står på fullt hele tiden. Skru termostat til 15-17 grader slik at varmeelement ikke står på hele tiden, da vil du se at strømforbruk kuttes betydelig.

Om man regner på kostnader med 1500 watt per døgn (24 timer), 365 dager i året med en strømpris på 4 kroner kw/t, vil det bli 52 560 kroner i året. Her er det mye penger å spare.

6. Dobbelsjekk dine innstillinger

Det er ikke nødvendig å bruke ventilasjonsanlegget på full hele døgnet. Mange anlegg har innstillinger som lar deg begrense når den bruker strøm. Gå gjennom oppsett og innstillinger på ventilasjonsanlegget og se om du kan ha en form for nattsenking eller tidsinnstilling.

7. “Jeg ønsker å skru av ventilasjonsanlegget for å spare penger, så lufter jeg istedet.”

For det første så slipper du kald luft inn og varm luft ut. Et ventilasjonsanlegg gjør allerede denne jobben for deg, men gjenvinner omtrent 85 % av varmen.

Det viktigste er at du aldri må skru av ventilasjonsanlegget for å spare penger på strøm. Da må du heller justere det korrekt. Kostnadene for reperasjon vil fort bli mye dyrere enn det det koster å ha det i gang. I værste fall kan det forårsake mugg og råte i huset om en har anlegget av over lengre tid.

andre relevante artikler
Pollen tetter norske hjem, 1 av 5 barn plages

Mange voksne kjenner ikke til denne enkle løsningen for å gi allergikere et fristed innendørs. Hvert år plages nærmere 1 million nordmenn av pollen.

Faller papiret ned? Ta grep snarest!

Ta papirtesten og sørg for å unngå fuktskader, samt øk levetiden på ditt ventilasjonsanlegg. I denne artikkelen viser vi deg hvordan.

Hvordan fungerer et balansert ventilasjonssystem?

Et balansert ventilasjonsanlegg sørger for likevekt mellom inn- og utluft i huset og gir frisk luft. Manglende balanse kan føre til fukt og skader.

Opplev en Luftig Sommerglede - Ta vare på inneklimaet ditt i sommer!

Ta grep om sommerens inneklima! Les hvordan Luftig.no kan hjelpe deg med ren og frisk luft, samtidig som du unngår tette ventilasjonsfiltre.

Luftig husker for deg!

Vi ønsker å gjøre det enklest mulig for deg. Med vår filteravtale sender vi automatisk ventilasjonsfilteret din bolig trenger, slik at du slipper å huske på ventilasjonsfilterbytte selv. Alle våre filteravtaler er uten bindingstid.

Vi vil gjerne du skal oppleve luftig-effekten. Så dersom du ikke ønsker vår filteravtale kan du velge vår prøveperiode, og få ett ventilasjonsfilter tilsendt uten automatiske fornyelser.