Faller papiret ned? Ta grep snarest!

Faller papiret ned? Ta grep snarest!
Ta papirtesten og sørg for å unngå fuktskader, samt øk levetiden på ditt ventilasjonsanlegg. I denne artikkelen viser vi deg hvordan.

Ingen avtrekk uten tilluft

Det er ikke alle steder i boligen det er like lett å holde rent, som f.eks. avtrekksventilene. Disse finner du på badene, vaskerom og ofte på kjøkken. Glemmer du å rense ventiler og ventilasjonskanaler samt bytter ventilasjonsfilter jevnlig, kan det få fatale konsekvenser. Avtrekksventilenes oppgave er å fjerne fuktig luft og lukt. Dersom fukt og støv ikke trekkes ut av rom vil muggsoppen få gode vekstbetingelser, og levetiden på ditt ventilasjonssystem svekkes.

Rommet oppnår ikke avtrekk uten tilluft. Hvor kommer tilluften inn hos deg? Tilluft kommer i din bolig enten fra:

  • inn under terskelfrie dører fra tilstøtende rom.
  • friskluftsventil i yttervegg. (Du må alltid påse at friskluftventil i yttervegg er åpen.)
  • tilluftsventiler fra et balansert ventilasjonssystem.
Finn mitt filter

Langtidsskader ved tette avtrekk på nye boliger.

Langtidsskadene av fukt ved tette ventiler har vi ikke sett i Norge enda

Luftig leverer filteravtaler og utfører ventilasjonsrens i private hjem slik at folk slipper å tenke på et godt inneklima. På våre besøk ser vi ofte avtrekksventiler som ser ut som tette fuglereir av mugg i norske hjem.

Avtrekksventiler som ser ut som tette fuglereir av mugg

Les også: Hva er balansert ventilasjon?

Hjelp! – jeg har sorte flekker rundt tilluftsventilene

Ikke vær redd, dette har en naturlig forklaring. Dette skjer når luft er i bevegelse og spenning trekker til seg støv fra omgivelsene. Støv i rommet og farten på den nye luften som kommer inn fra tilluftsventilene møter luften som var i rommet. Da får støvinnholdet som var i luften opprinnelig i rommet en statisk oppladning. Da et vanlig problem at dette støvet fester seg rundt ventilene, og er ikke farlig. For å unngå dette må du bare støvsuge oftere, ha minst mulig temperaturforskjeller i rommet, samt unngå røyk fra stearinlys og tobakk.

Bilde av Pål som sjekker ventil
andre relevante artikler
Hvorfor og hvor ofte skal du bytte ventilasjonsfilter?

Hvorfor og hvor ofte skal du bytte ventilasjonsfilter?

Sikre frisk luft i tettere hus: Regelmessig bytte av ventilasjonsfilter er en viktig del av godt inneklima, spesielt i boliger nyere enn 2010.

Pollensesong

Pollensesong

Skap et trygt hjem for barn med pollenallergi. Lær hvordan du reduserer symptomer og bekymringer i pollensesongen ved å utnytte ventilasjonsanlegget.

De beste tipsene for å redusere strømregningen

De beste tipsene for å redusere strømregningen

I en tid med høye strømregninger, er det lurt å tenke på hvilke tiltak man kan gjøre for å minske energiforbruket i boligen. Spar opptil 50 000 kr.

Opplev en Luftig Sommerglede - Ta vare på inneklimaet ditt i sommer!

Opplev en Luftig Sommerglede - Ta vare på inneklimaet ditt i sommer!

Ta grep om sommerens inneklima! Les hvordan Luftig.no kan hjelpe deg med ren og frisk luft, samtidig som du unngår tette ventilasjonsfiltre.

Rens ventilene og rundt

Ta ned ventilen. Skrur du bare ned koppen i midten må du huske antall omdreininger du gjør slik at du gjentar samme omdreininger når den settes inn. Rengjør ventilene ved å støvsuge først, vaske med vanlig oppvasksåpe og vann, og skylle de godt i varmt vann. Støv som har festet seg rundt ventilen vaskes med såpevann men det kan være vanskelig å få bort sotflekker, spesielt i gipsplater. Hør da med en fargehandel hva som er lurt å gjøre. Mens du har ventilene nede bør du også se opp i avtrekkskanalene. Er det mye skit der må du utføre en rens. Kontakt da oss i Luftig for en ventilasjonsrens.

Ta papirtesten igjen etter vask

Fungerer ikke avtrekket som bedre etter rengjøring er det fornuftig å ta kontakt med oss for å utføre en sjekk og rens av kanalene.